Videor och bildspel

Polititroppene (video - råkopia)

Detta är en råkopia på en dokumentärfilm från 2015 av Steinar Hybertsen. Filmen är på ca 58 minuter och råkopian är inte textad i alla delar. Den ursprungliga filmen är i två avsnitt om 51 minuter och visades i NRK. Svensk-norska samarbetsfonden var en av finansiärerna av filmen. Den handlar om de så kallade polistrupperna som var en norsk armé i Sverige under andra världskriget. Den omfattade 15.000 soldater som utbildades och utrustades på ett 20-tal svenska orter. Filmen berör också de 60.000 människor som flydde från Norge till Sverige under kriget. I programmet berättar flera som var med, om norrmännens hemliga övningar, till romanser på landsbygden och hur familjer tog hand om hungriga flyktingar. 

Polititroppene (video - original)

Dokumentärfilmen av Steinar Hybertsen visades i SVT och NRK under våren/sommaren 2015. Den svenska versionen, Svensknorska truppen, var nerklippt till ett avsnitt om 58 minuter. Den finns inte längre att se via SVT-play. Den norska versionen består av två avsnitt om 51 minuter och finns att se på NRK-play till den 31 mars 2021. Vid visning klicka på en liten fyrkantig ikon för att få norsk textning. 

Se videon på NRK-play här

PRINSESSA I EXIL (VIDEO)

I augusti 1940 flydde kronprinsessan Märtha tillsammans med sina tre barn via Sverige och Finland till USA. Där hon var president Franklin D Roosevelts gäst. Genom kronprinsessans privata filmer och fotografier följer vi henne under åren i exil. Fotografierna porträtterar bland annat Märthas kamp för Norge under tiden i USA och hennes nära vänskap med den amerikanska presidenten. Filmen är på 58 minuter och producerad 2016. Den finns för visning på UR-play till 31 juli 2020. Den finns även tillgänglig på NRK-play (Kronprinsesse Märthas krig)

Se videon på UR-play här

OKKUPERT HVERDAG/OCKUPERAD VARDAG (VIDE0)

Nazi-Tysklands fem år långa ockupation av Norge var hård och grym. Den påverkade vardagslivet på olika sätt. I en programserie i NRK från 2015 speglas vardagen i fyra avsnitt. Bland annat berättas om matbristen, censuren i kulturlivet och media, motståndskampen mm. I det fjärde avsnittet berättas bland annat om flykten till Sverige och judarnas situation. Varje avsnitt är på 29 minuter och de finns för visning på NRK-play till den 21 april 2021. Vid visning klicka på en liten fyrkantig ikon för att få norsk textning. För information om alla avsnitten se https://tv.nrk.no/serie/okkupert-hverdag.

Se avsnitt 4 på NRK här

den glömda armén - sista krigsåret (bildspel)

I anslutning till boken Den glömda armén gjordes ett populärhistoriskt utställningsprojekt 2006 på samma tema. Bildspelet handlar om de norska polissoldaterna och Mälsåker slott som var en av många utbildningsplatser i Sverige. Bildspelet är på ca 12 minuter och utan ljud.

E-böcker

wallenius & Johansson: Norges tack till sverige

Med anledning av återinvigningen av minnesstenen Norges tack i maj 2016 har Svensk-norska samarbetsfonden utgivet en bok som berättar om minnesstenen, bakgrunden till minnesstenen och kung Olavs tal vid överlämnandet 1983 samt den nya placeringen på Folke Bernadottes väg i Stockholm. Boken är författad av Anders Johansson och Mats Wallenius. Den utgavs i november 2016 och finns inte för försäljning, men kan laddas ner gratis här.

johansson: Den glömda armén

Boken Den glömda armén av Anders Johansson utgavs 2005 med de norska polistrupperna som främsta tema. Det vill säga den insats som Sverige gjorde under andra världskriget för att hjälpa Norge, och som är bakgrunden till minnesstenen Norges tack. Boken är slutsåld i både original- och pocketversioner men finns nu tillgänglig här i den svenska versionen som gratis e-bok.