MINNESMÄRKEN I DALARNA
Under andra världskriget pågick en hel del norsk verksamhet i Dalarna, både vad gällde viktig gränstrafik med kurirer och sabotörer och rustningen av de så kallade ”polistrupperna” 1943-45. Norska militära förläggningar fanns vid Bäckehagen norr om Falun, nära Furudal i norra Rättviks kommun, vid Stråtenbo mellan Borlänge och Falun samt vid Älgberget mellan Leksand och Dala-Floda. Strax söder om Leksand, i ett läger vid Skeberg, tränades från sommaren 1944 sabotörer, kommandosoldater m.m. Vid Furudal bruk finns också ett särskilt museum för svensk-norsk samverkan under krigsåren. 
 
ÄLGBERGET
Den norska förläggningen vid Älgberget är beläget i de djupa skogarna i Dalarna, en dryg mil norr om Dala-Floda och i Leksands kommun. Här fanns Forleggning Nr 4 som var ett militärläger med en alldeles speciell historia de sista krigsmånaderna fram till Nazi-Tysklands kapitulation i maj 1945. Sedan den reguljära bataljonen beordrats till en förläggning vid Bäckehagen norr om Falun övertogs Älgberget under största sekretess av en elitstyrka, HS-bataljonen, samt specialförband.
 
Män ur Milorg reste under sina täcknamn förbi svensk gränskontroll till lägret i Dalarna för att lära sig att stoppa den ”brända jordens taktik” som tyska trupper under reträtt från Finnmark praktiserat med förödande följder. Både norska och svenska militära myndigheter fruktade och förberedde sig för liknande katastrofal förstörelse i större skala vid ett kaotiskt krigsslut, men den Nazityska armén i Norge kapitulerade till slut i god ordning sedan Hitler begått självmord i sin bunker i Berlin.  
 
Älgberget var från början ett skogshuggarläger som hyrdes av den egensinnige och driftige entreprenören Bäck Daniel Danielsson, som uppges ha vållat polistruppernas svenske utbildningschef ”Revolver-Harry” Söderman en hel del bekymmer. Möjligen var de båda herrarna alltför lika. Södermans ombud på plats under hela den norska ”epoken” var poliskonstapeln Hans Öström från Stockholm. Han inledde efter krigsslutet en karriär inom Säpo och säkerhetsbranschen som bland annat grundare av det statliga vaktbolaget ABAB.

Läs också nedan artikel av journalisten Kent Olsson vid Mittmedia. I artiklen beskrivs närmare den verksamhet som skedde vid Älgberget under krigsåren. 

Minnesstenen vid Bäckehagen.
Minnessten och museum i Furudals bruk.
Informationsskylt vid Älgbergets minnessten.
Klicka på bilderna för större bild.