KRIGSVETERAN ULF KONRAD DAHL 
Minnesstenen vid Älgberget avtäcktes den 9 juni 2019 av den 95-årige krigsveteranen och förre advokaten Ulf Konrad Dahl tillsammans med Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist.
 
Dahls personliga bakgrund är ganska typisk för de tusentals unga norska studenter som ställde upp i motståndskampen och i många fall tvingades ta sin tillflykt till Sverige.
 
Flykten blev dramatisk från första stund för Dahl, som förvarnats om att tyska Gestapo var honom på spåren på grund av hans illegala uppdrag. Han gömde sig i december 1943 som ”patient” på Diakonhjemmets sjukhus i Oslo, då alla fönster krossades av lufttrycket från en explosion i ett ammunitionslager vid Filipstadkajen. Explosionen krävde många dödsoffer och var förmodligen en olyckshändelse.
 
Dahl ingick i en grupp på ett 30-tal flyktingar som först fick åka lastbil från Oslo till Setskog i Østfold och därefter på skidor över gränsen en kall natt till ljudet av skottlossning. De togs emot av polis i värmländska Töcksfors, skickades vidare till flyktingcentralen Kjesäter i Sörmland och i Dahls fall därefter till Feltbataljon II i Öreryd. Den placerades efter en tid i Skålmyra vid Furudal.
 
Betecknande för den stora rörligheten mellan de norska lägren i Sverige är att Ulf Konrad Dahl beordrades för särskilda uppdrag till både Mälsåkers slott på Selaön i Mälaren och Älgberget. På nyåret 1945 dirigerades Feltbataljon II till norra Sverige, varifrån en del soldater flögs med amerikanska militärplan till Kirkenes i östligaste Finnmark. Dahls jobb var att köra last- och plogbilar i en stor operation för att öppna den s.k. Ishavsvägen mellan Kemi nära Torneå genom Finland till gränsorten Neiden i Finnmark.
 
För Dahls del blev vistelsen i Finnmark kort. Han återvände hem till Oslo via Stockholm redan under maj, blev befordrad till löjtnant och tjänstgjorde en tid i Trondheim. Snart nog kunde han återuppta sina juridikstudier vid Universitet i Oslo och efter två år var han färdig med utbildningen till advokat.
 
Först för ett år sedan fick Ulf Konrad Dahl kontakt med de veteraner som regelbundet samlas på Akershus fästning i Oslo för att berätta om gemensamma erfarenheter och minnen. Sedan dess har han återsett både Furudal och Älgberget för första gången på cirka 75 år.