Folke Bernadotte och Kung Olav

Den 17 maj 1945, Norges nationaldag, står greve Folke Bernadotte  tillsammans med Norges kronprins Olav på slottsbalkongen i Oslo och gör honnör för det norska folket. Han var en av de främsta hedersgästerna vid kronprinsens sida under den närmare tre timmar långa förbimarschen.
Greve Folke Bernadotte var kusin till kronprins Olavs hustru, den svenska prinsessan Märtha. Hon och parets son, Norges nuvarande kung Harald, och hans två systrar återvände till Oslo först den 7 juni 1945 tillsammans med kung Haakon VII. Då följde ännu en stor folkfest i Norges huvudstad. 

När greve Folke Bernadotte anlände med flyg till Oslo dagen innan, den 16 maj 1945, var hans flygplan det första civila plan som landade på Fornebu efter den tyska kapituleringen. Den norska militär som kontrollerade flygplatsen när han landade var en styrka ur polistrupperna, de som rustats och utbildats i Sverige, och som minnesstenen Norges tack i Stockholm är ett tack för.

Händelsen från Slottsbalkongen är dokumenterad på ett historiskt foto som 
pryder informationsskylten för minnesstenen. En sten som den tidigare kronprinsen och sedermera kung Olav V överlämnade 1983 till kung Carl XVI Gustaf. Med minnesstenens nya placering vid Folke Bernadottes väg samman-förs återigen de två personerna på bilden.

Om bilden och vad som sker Oslo i dagarna runt den 17 maj 1945  kan man läsa mer här (pfd-bilaga).

Greve Folke Bernadotte (till vänster) tillsammans med kronprins Olav den 17 maj 1945 i Oslo. Bild NTB/Scanpix.

Klicka på bilden för att förstora.