Om Folke Bernadottes väg

Folke Bernadottes väg i Stockholm fick en förstärkt profil då en byst av honom avtäcktes av prins Carl Philip den 16 september 2011. Bysten är framtagen av den norska skulptören Solveyg Schafferer. Vägen fick sitt namn år 1954 efter greve Folke Bernadotte.
 
Folke Bernadottes väg är en promenadväg som går från Lidovägen vid Djurgårdsbrunn till korsningen Nobelgatan/Dag Hammarskjölds väg. Inte så lång från bysten ligger Dragongården, som var bostad för greve Folke Bernadotte och hans familj i början av 1930-talet till mitten av 1970-talet.  Den övertogs därefter av Byggnadsstyrelsen och området köptes i början av 1990-talets av Kinas ambassad. Dragongården är i dag den kinesiske ambassadörens residens.

Folke Bernadottes väg finns även i Ramlösa, utanför Helsingborg. Ramlösa var en av uppsamlingsplatserna för de flyktingar som kom med de vita bussarna 1945. I Göteborg finns Folke Bernadottes gata och i Malmö finns en park uppkallad efter honom. 

I Norge finns Folke Bernadottes väg i sex städer där de är att beteckna som stadsgator; Oslo, Bergen, Stavanger, Elverum, Moss och Fyllingsdalen. I Oslo ligger Folke Bernadottes väg norr om Ullevål stadion och den är sammanförd med Minster Ditleffs vei. Han var en av initiativtagarna till räddningsaktionen med de vita bussarna.

I Köpenhamn finns också Folke Bernadottes Allé som börjar vid Østerport station och går längs med svenska kyrkan, Gustavskyrkan. 

Folke Bernadottes väg går längs med Djurgårdsbrunnsviken. Vägen är markerad med röd färg. Minnesstenen är markerad i blått och Norges ambassad i gult. Klicka på bilden för en större version.
Folke Bernadottes väg längs med Djurgårdsbrunnsviken och med Nordiska museet i bakgrunden. Foto Mats Wallenius
Skylt till uppgången till Folke Bernadottes vei i Oslo. Foto: Mats Wallenius.

Klicka på bilderna för att förstora.