minnesstenens syfte
Minnesstenen är i första hand ett tack till Sverige för utbildning och utrustning av norska polistrupper på svensk mark under kriget. Det är inte ett minnes-märke över att hedra de polissoldater som dog under kriget eller andra som satte sitt liv på spel för Norges frigörelse. Därmed har det inte funnits någon tradition med kransnedläggning vid minnesstenen. I detta sammanhang kan nämnas att det på Västra Gravlunden i Oslo finns ett minnesmärke över de ca 100 svenskar som stupade för Norge under andra världskriget.
Vid överlämnandet av minnesstenen 1983 framförde kung Olav V att det var hans förhoppning att den "vil stå som et varig symbol på godt naboforhold I trengselstider og som inspirasjon for kommende slekter". I sitt tacktal replikerar kung Carl XVI Gustaf med följande: "vi kommer att vårda detta minnesmärke som ett tecken på vänskap och samarbete mellan de norska och svenska folken i såväl ofärdstider som i goda tider".
Som statscheferna framhåller ska minnesstenen utgöra en symbol för samarbete och goda relationer mellan två grannländer i såväl svåra som goda tider. Det får anses vara minnesstenens övergripande syfte.
Minnesstenen är inte det enda tack som Norge har visat för hjälpen under kriget. Redan 1955 överlämnade den norska regeringen nationalgåvan Voksenåsen till Sverige. Voksenåsen är ett konferenshotell och ett svensk-norskt kulturcentrum ovanför Holmenkollen i Oslo. Det är den enda national-gåva som Sverige har fått i motsvarande omfattning.
För mer information om Voksenåsen, läs här.
Klicka på bilderna för att förstora.